به گزارش خبرنگار مهر، «بورسیه شدن» طرحی است که کمیته بینالمللی المپیک (IOC) برای هر یک از ادوار بازیهای المپیک و ویژه ورزشکاران شانس کسب سهمیه اجرا میکند تا اینگونه آنها را تحت حمایت مالی ویژه خود قرار دهد.
این حمایت مالی میتواند صرفِ اموری مانند تأمین کمک هزینه تمرین و اردوی برون مرزی، کمک هزینه جذب مربی اختصاصی خارجی، کمک هزینه تهیه تجهیزات تخصصی، کمک هزینه درمان و.
.
.
.
شود.
بر این اساس کمیته بینالمللی المپیک ماهانه مبلغ مشخصی را به ورزشکاران بورسیه شده اختصاص میدهد.
مبلغ مصوب برای ورزشکاران بورسیه شده در اختیار کمیته ملی المپیک کشورها قرار داده میشود تا از طریق مدیران آنها به دستِ صاحبان اصلیشان برسد.
این در حالی است که محدودیتهای ترانسفر ارز، کمیته ملی المپیک ایران را در این زمینه با چالشهایی مواجه کرده است اگرچه مانع از پرداختی به ورزشکاران نشده است.
بورسیه شدن ۱۵ ورزشکار ایرانی برای المپیک پاریس
تا پیش از بازیهای المپیک ۲۰۱۶ ریو بیشتر از یکی دو ورزشکار ایرانی بورسیه IOC نشده بودند اما برای آن دوره بازیها با تاکید کیومرث هاشمی رئیس وقت کمیته ملی المپیک و پیگیریهای این کمیته، ۹ ورزشکار ایران از ۶ رشته بورسیه کمیته بین المللی المپیک شدند.
برای بازیهای المپیک ۲۰۲۰ توکیو تعداد ورزشکاران بورسیه شده ایران به ۱۰ نفر از ۹ رشته افزایش یافت.
بورسیه شدگان برای مدت ۲ سال تحت حمایت مالی کمیته بین المللی المپیک قرار گرفتند.
برای بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس اما ۱۵ ورزشکار ایرانی در ۱۲ رشته وارد فهرست بورسیه شدگان IOC شدند.
این ورزشکاران دو سال پیش به کمیته بین المللی المپیک معرفی شدند.
۱۵ ورزشکار بورسیه ایران برای بازیهای المپیک به این شرح هستند:
* جواد فروغی و فاطمه کرمزاده (تیراندازی)
* محمدرضا گرایی و امیرحسین زارع (کشتی)
* سمیه یزدانی (دوچرخهسواری)
* نازنین ملایی (قایقرانی)
* دانیال شهبخش (بوکس)
* رضا علیپور (صخرهنوردی)
* الهام حسینی و علی داوودی (وزنهبرداری)
* علی پاکدامن (شمشیربازی)
* ریحانه مبینی (دوومیدانی)
* مهلا مومنزاده (تکواندو)
* مهرشاد افقری (شنا)
* احمد کهنی (ژیمناستیک)
اختصاص ماهانه ۵۰۰ دلار به ورزشکاران منتخب
کمیته بینالمللی المپیک در طرح حمایتی خود از ورزشکاران المپیکی که بورسیه این کمیته میشوند، ماهانه مبلغ ۵۰۰ هزار تومان به آنها اختصاص میدهد که البته به صورت ۴ ماه یک بار در اختیارشان قرار میگیرد.
بدین ترتیب IOC در هر مرحله از واریزی به کشورهای عضو رقمی معادل ۲ هزار دلار – به ازای هر ورزشکار بورسیه شده – در اختیار کمیته ملی المپیک کشور مربوطه قرار میدهد.
دریافتیِ «صفر» ایران از IOC
کمیته بین المللی المپیک در هر مرحله از اجرای طرح حمایتی خود، مبلغ ۲ هزار دلار برای هر چهار ماه و بابت هر ورزشکار به حساب کمیته ملی المپیک کشور مربوطه واریز میکند تا در اختیار ورزشکاران موردنظر قرار بگیرد.
این تخصیص تقریباً از دو سال پیش آغاز شده و تا زمان بازیها ادامه دارد اما کمیته ملی المپیک ایران تا به امروز بابت این کمک، هیچ تخصیصی از کمیته بینالمللی المپیک نداشته است.
تحریم و محدودیتهایی که در ترانسفر ارز برای ایران ایجاد شده، امکان ورود و خروج مالی را همچون ادوار گذشته از کمیته ملی المپیک گرفته است.
به همین دلیل این کمیته بر خلاف کمیتههای فعال در دیگر کشورها نتوانسته بابت بورسیه شدن ورزشکارانش، از کمیته بینالمللی المپیک دریافتی داشته باشد.
بورسیه شدگان طلبی ندارند
با وجود مشکلاتی که برای دریافت مبلغ بورسیه ورزش ایران از کمیته بین المللی المپیک وجود دارد، ورزشکاران بورسیه ایران هیچ طلبی از این حیث ندارند و تا به امروز مبلغ بورسیه خود را هر چهار ماه یکبار – طبق طرح IOC- دریافت کرده اند.
در واقع کمیته ملی المپیک از منابع داخلی خود، بودجه لازم برای کمک مالی به ۱۵ ورزشکار بورسیه شده را تأمین کرده و در اختیارشان گذاشته است تا آنها با خیال آسوده از این حیث پیگیر وضعیت تمرینی، اردویی و مسابقات خود باشند.
ذخیره شدن پولِ ایرانیها در حساب کمیته بینالمللی المپیک
«دسترسی به بودجهای که توسط کمیته بین المللی المپیک برای ورزشکاران بورسیه ایران تعیین شده، چگونه امکان پذیر میشود؟ این پول سوخت میشود یا …؟»
این ابهامی است که در رابطه با طرح حمایتی IOC از ورزشکاران شانس المپیک ایران ایجاد شده است.
سارا مهرانی مسئول واحد المپیک سولیداریتی کمیته ملی المپیک در گفت و گو با خبرنگار مهر در این زمینه گفت: این اعتبار به نام ایران در حساب کمیته بینالمللی المپیک ذخیره میشود.
کمیته ملی المپیک به خاطر مشکلات ترانسفر امکان برداشت این پول را ندارد اما به هیچ عنوان سوخت نمیشود.
وی تاکید کرد: البته ذخیره شدن پول ایران بر اساس مستندات انجام میشود.
در واقع کمیته ایران مدارک لازم مبنی بر حمایت مالی از ورزشکاران بورسیه را به کمیته بینالمللی المپیک ارائه می هد.
این کمیته هم با لحاظ کردن آنها، ذخیره پول ایران را در دستور کار قرار میدهد.
این مقام مسئول در کمیته ملی المپیک تاکید کرد که کمیته بین المللی المپیک بسیار شفاف عمل میکند و بدهی به ورزش ایران را حتی اگر یک دلار باشد، ذخیره میکند.
از این ذخیره میتوان در برخی فرصتها استفاده کرد.
۲۴۰ هزار دلار طلب ایران از IOC
به گزارش خبرنگار مهر، سی و سومین دوره بازیهای المپیک ۵ تا ۲۱ مرداد سال آینده در پاریس برگزار میشود.
پرداختی کمیته بین المللی المپیک به ورزشکاران بورسیه برای این بازیها در قالب یک «طرح ۳۲ ماهه» تعریف شده است.
اینگونه که تقریباً از دو سال پیش پرداختی IOC به ورزشکاران بورسیه شده المپیک پاریس آغاز شده و تا زمان این بازیها ادامه خواهد داشت.
بر این اساس هر یک از ورزشکاران بورسیه ایران در این طرح ۱۶ هزار دلار باید دریافت کنند.
این رقم برای ورزش ایران با در نظر گرفتن ۱۵ ورزشکار بورسیه شده کشورمان به ۲۴۰ هزار دلار میرسد.
در واقع مبلغی که برای کمیته ملی المپیک ایران بابت طرح بورسیه ورزشکارانش – با در نظرگرفتن ۳۲ ماهه بودن مدت زمان اجرای طرح- در کمیته بین المللی المپیک ذخیره میشود، ۲۴۰ هزار دلار است.